De prin minte adunate

Locul unde vorbim despre orice

Cum îşi sabotează Federaţia de Scrimă propriile sportive…

Am descoperit ieri un lucru care m-a bucurat, la început. Apoi, m-a intrigat, iar în cele din urmă m-a revoltat. Totul are legătură cu scrima.

Episodul 1, Bucuria.

Federaţia Română de Scrimă a început, de câteva zile, o amplă campanie pe Facebook, de popularizare a unui sport pe nedrept nebăgat îns eamă de fanii sportului românesc. Adică e băgat în seamă dor când fetele şi băieţii noştri vin cu medalii de la Europene şi Mondiale. Adică de două ori pe an, că oamnii ăştia chiar urcă pe podiumuri, nu glumă. Numai că, în rest… e pauză de interes, pauză de popularizare. Spre dezamăgirea sportivilor – îndreptăţită în mare parte.

Ieri am aflat, cu satisfacţie, că finala de 4 a Cupei României la spadă feminin, va avea loc într-un spaţiu deschis, într-unul din marile mall-uri din capitală: AFI Palace Cotroceni. Vestea m-a bucurat, căci Ana Maria Brânză şi corchipierele ei chiar merită o asemena expunere.

Episodul 2. Intriga.

Imediat după ce am aflat unde se tine Cupa României, şi am văzut şi ora – 20.00 – deja mi-am făcut planuri să merg cu Tudor – fi-miu – să le vedem pe fete. Să luăm autografe, aşa cum facem de regulă, să le cunoască, să descopere şi el frumuseţea unui sport deosebit. Numai că totul s-a năruit în momentul în care am văzut data de disputare: 15 octombrie. Adică exact ziua meciului de fotbal România – Estonia! Decisiv pentru calificarea naţionalei noastre în barajul pentru Campionatul Mondial! Care meci începe tot la ora 20.00! Am crezut că e o greşeală, pentru că nu e posibil ca o competiţie unică în felul ei, care are potenţial de mediatizare şi care ar putea aduce mulţi fani acestui sport, să fie programată la concurenţă cu unul dintre cele mai importante meciuri de fotbal ale ultimilor ani! Aşa că am scris un mesaj pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Scrimă, în speranţa că totul e o greşeală.

Episodul 3. Revolta.

Răspunsul primit a fost bulversant, căci mi-am dat seama că până şi în acest sport televiziunea dictează totul. „Meciul se va transmite in direct pe Digi, fiind singura ora posibila”. Adică, practic, competitia a fost la cheremul televiziunii. Care a programat-o, pervers, exact atunci când iubitorii sportului se vor uita la cu totul altceva. Ştiu, o să vină lumea să spună: că fotbalul e fotbal şi scrima e scrimă. Dar până la urmă e vorba de România. Şi mulţi dintre cei care poate nu au fotbalul la inimă, dintr-un motiv sau altul, vor privi meciul cu Estonia. Dacă ar fi vorba despre telespectatori ar mai fi ceva. Dar şi spectatori vor fi mai puţini decât ar fi în mod normal. Căci lumea va merge mai puţin în mall ca în zilele normale, tot din cauză de meci. În fine, un alt aspect pe care cei de la Federaţia de Scrimă l-au ignorat a fost că şi atenţia presei, pe care încearcă sp o seducă în ultima perioadă. Pentru că majoritatea fotoreporterilor din Bucureşti vor fi la meciul de fotbal, majoritatea – dacă nu totalitatea – articolelor care se vor scrie luni pe marti, marti pe miercuri şi miercuri pe joi vor fi despre fotbal, despre calificarea sau necalificarea României la turneul final al Campionatului Mondial.

Ultimul episod

Aşa  că un eveniment ce se anunţa de mare impact în rândul fanilor sportului românesc şi dătător de moral pentru practicantele scrimei, va fi mort în faşă din cauza vânzării către televiziune. Din păcate, pentru a avea o oră şi jumătate de expunere la tv a sponsorilor, managerii scrimei (singurii care se pot lăuda cu medalii mondiale şi europene pe bandă rulantă) le-au vândut pe fete în detrimentul propriului sport. Păcat…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: